Blomsterløkaksjonen
Den opprinnelige tanken om Saupstad-Kolstad som frodig hageby har igjen fått vind i seilene. I løpet av de siste tre årene har en ny tradisjon slått rot i bydelen – bokstavelig talt.
"Når alle løkene kommer opp til våren, håper vi det skal bli et mylder av farger her."
– Are Øyasæter, leder for områdeprogrammet.
– Bydelen er rett og slett begeistra! Ungdommene vil gjerne være med å plante, forteller Kine Goodman, samfunnskontakt ved Heimdal videregående skole.
Rundt 150 elever deltok i 2020-aksjonen, som er den tredje blomsterløkaksjonen som er gjennomført i bydelen.
– Løkaksjonen har blitt en tradisjon for skolen og nærmiljøet, og alle studieprogrammene er veldig engasjert i plantearbeidet, bekrefter Kine.
Prosjektet har utvikla seg fra det som først var en stunt-aksjon i 2018, via kunstprosjektet på Blisterhaugen i 2019, til å være en del av temauka for kultur og bærekraft på Heimdal videregående skole i 2020.
– Det første året delte vi ut 15.000 løk etter kom-og-forsyn-deg-prinsippet. Folk ble oppfordra til å sette dem ned nesten hvor de ville – så lenge det var i et av bydelens mange felles uterom, bekrefter løk-general Are Risto Øyasæter.
– Det var spennende å se hvor blomstene kom opp året etter.
Høsten 2019 var blomsterløkaksjonen en del av utviklinga av Blisterhaugen, den nye bonus-parken bak Saupstadsenteret. Kunstnerne Bjørg Nyjordet og Magnar Gilberg fikk med seg over 400 frivillige som satte ned tulipanløk og annen blomsterløk.
Målet med å plante alle blomstene er både å styrke beboernes eierskap til de offentlige uterommene, og å understreke SaupstadKolstad som en frodig, fargerik og mangfoldig bydel.
BLOMSTERLØKAKSJONEN
- Årlig blomsterplantingsevent på Saupstad, Kolstad og Huseby.
- Hvert år i oktober settes mange tusen blomsterløker ned i jorda rundt omkring i bydelen.
- Blomsterløkene deles ut på torget etter kom-og-forsyn-deg-prinsippet. De kan plantes hvor som helst – så lenge det er i et av bydelens fellesområder.
- Skoler, barnehager, borettslag, frivillige foreninger og enkeltpersoner legger årlig ned en omfattende dugnadsinnsats i ukene før frosten kommer.
- Målet med blomsterløkaksjonen har vært å bygge tilhørighet til bydelen gjennom å få beboerne til å plante blomster på sine yndlingssteder. Samtidig har aksjonen bidratt til å forskjønne og understreke bydelens opprinnelige historie som hageby.
DYPDYKK
Lyden av løkplanting – Hør innslag hos NRK Trøndelag
Saupstad skal blomstre! – Trd2030
Bildegalleri
Are framhever frivilligheten på Saupstad-Kolstad som nøkkelen til at blomsterløkaksjonen har blitt en gjentakende suksess. Det er rett og slett morsomt for mange å plante løk.
– I bydelen her myldrer det av folk som hver dag legger ned atskillige arbeidstimer i å gjøre en innsats for nærmiljøet sitt. Totalt har mer enn 1000 personer deltatt i løpet av disse tre årene, sier han.
– De to siste årene har vi særlig konsentrert plantinga i og rundt sentrum av Saupstad, der nye uterom som Blisterhaugen, nye forbindelser og utebibliotek gjøres hyggeligere med fargerike blomster.
Tanken om å plante tusenvis av blomster i bydelen er kortreist på flere måter.
– Idéen kommer opprinnelig fra Steinkjer, der bygartner Finn Rossing har gjort det til en årlig tradisjon å plante én tulipan for hver innbygger i byen. Idéen ble fanget opp av en beboer på Saupstad som tipset oss i områdeprogrammet. Enda et eksempel på at innbyggerne her bryr seg om plassen hvor de bor, sier programlederen.
Blomstring – år for år
- 2018 var det første året aksjonen ble gjennomført. Nærmere 500 hobbygartnere satte ned om lag 15.000 blomsterløk rundt omkring i bydelen.
- I 2019 fokuserte aksjonen på bievennlige blomster, i forbindelse med kunstprosjektet på Blisterhaugen. Om lag 24.000 blomsterløker ble satt ned, de fleste i sentrum.
- I 2020 fortsatte Heimdal videregående tradisjonen, ved å sette ned rundt 4500 løk omkring skolen, og ved den nye Torgportalen ved Saupstad-torget.