Mini-park gir pusterom mellom parkeringsplassen og torget

Les mer

Løfter unge stemmer gjennom medvirkningsprosesser

Les mer

Farger og lys gjør gåturen hyggeligere

Les mer

Bydelsbiblioteket er pusset opp og utvidet, både inne og ute.

Les mer

Rullende infotorg for seniorer

Les mer

Idrettsintro ga mersmak hos de minste

Les mer

SKUR - Podkast med Saupstad-Kolstad ungdomsråd

SKUR – Episode 1: Hva er «norsk»?
SKUR – Episode 6: Valg-spesial
SKUR – Episode 5: Hvordan blir overgangen fra ungdomsskolen til videregående?
SKUR – Episode 3: Jeg er avhengig av sosiale medier
SKUR – Episode 4: – Russegrupper er den største ekskluderinga, som er rett foran øynene våre
SKUR – Episode 8: Ensomhet, sex, følelser, porno – og mye mer: «Helsesista» svarer!
SKUR – Episode 7: – Klimanyheter er nesten angstfremkallende
SKUR – Episode 11 – Om kunst
Tre jenter står lent mot en murvegg
SKUR – Episode 12: Om ytringsfrihet, kjærlighet til en bydel og om å våge å tenke stort
SKUR – Episode 2: Jentesuperhelter fra Kolstad
SKUR – Episode 9: Korona-spesial. Hør ungdommenes spørsmål til helsesykepleier Christine
SKUR – Episode 10: Hvor mange nye jakker trenger man, egentlig? Amie Grace og Live diskuterer bærekraftig mote.

Blomsterløkaksjonen

Blomsterløkaksjonen

Den opprinnelige tanken om Saupstad-Kolstad som frodig hageby har igjen fått vind i seilene. I løpet av de siste tre årene har en ny tradisjon slått rot i bydelen – bokstavelig talt.

SAMARBEID – Jaggu var det hardt! Går dette da, mon tro?

"Når alle løkene kommer opp til våren, håper vi det skal bli et mylder av farger her."

– Are Øyasæter, leder for områdeprogrammet.

– Bydelen er rett og slett begeistra! Ungdommene vil gjerne være med å plante, forteller Kine Goodman, samfunnskontakt ved Heimdal videregående skole.

Rundt 150 elever deltok i 2020-aksjonen, som er den tredje blomsterløkaksjonen som er gjennomført i bydelen.

– Løkaksjonen har blitt en tradisjon for skolen og nærmiljøet, og alle studieprogrammene er veldig engasjert i plantearbeidet, bekrefter Kine.

Prosjektet har utvikla seg fra det som først var en stunt-aksjon i 2018, via kunstprosjektet på Blisterhaugen i 2019, til å være en del av temauka for kultur og bærekraft på Heimdal videregående skole i 2020.

– Det første året delte vi ut 15.000 løk etter kom-og-forsyn-deg-prinsippet. Folk ble oppfordra til å sette dem ned nesten hvor de ville – så lenge det var i et av bydelens mange felles uterom, bekrefter løk-general Are Risto Øyasæter.

– Det var spennende å se hvor blomstene kom opp året etter.

Høsten 2019 var blomsterløkaksjonen en del av utviklinga av Blisterhaugen, den nye bonus-parken bak Saupstadsenteret. Kunstnerne Bjørg Nyjordet og Magnar Gilberg fikk med seg over 400 frivillige som satte ned tulipanløk og annen blomsterløk.

Målet med å plante alle blomstene er både å styrke beboernes eierskap til de offentlige uterommene, og å understreke SaupstadKolstad som en frodig, fargerik og mangfoldig bydel.

BLOMSTERLØKAKSJONEN

  • Årlig blomsterplantingsevent på Saupstad, Kolstad og Huseby. 
  • Hvert år i oktober settes mange tusen blomsterløker ned i jorda rundt omkring i bydelen.
  • Blomsterløkene deles ut på torget etter kom-og-forsyn-deg-prinsippet. De kan plantes hvor som helst – så lenge det er i et av bydelens fellesområder.
  • Skoler, barnehager, borettslag, frivillige foreninger og enkeltpersoner legger årlig ned en omfattende dugnadsinnsats i ukene før frosten kommer.
  • Målet med blomsterløkaksjonen har vært å bygge tilhørighet til bydelen gjennom å få beboerne til å plante blomster på sine yndlingssteder. Samtidig har aksjonen bidratt til å forskjønne og understreke bydelens opprinnelige historie som hageby.

DYPDYKK

Lyden av løkplanting – Hør innslag hos NRK Trøndelag
Saupstad skal blomstre! – Trd2030

Bildegalleri

  • SAMARBEID – Jaggu var det hardt! Går dette da, mon tro?

Are framhever frivilligheten på Saupstad-Kolstad som nøkkelen til at blomsterløkaksjonen har blitt en gjentakende suksess. Det er rett og slett morsomt for mange å plante løk.

– I bydelen her myldrer det av folk som hver dag legger ned atskillige arbeidstimer i å gjøre en innsats for nærmiljøet sitt. Totalt har mer enn 1000 personer deltatt i løpet av disse tre årene, sier han.

– De to siste årene har vi særlig konsentrert plantinga i og rundt sentrum av Saupstad, der nye uterom som Blisterhaugen, nye forbindelser og utebibliotek gjøres hyggeligere med fargerike blomster.

Tanken om å plante tusenvis av blomster i bydelen er kortreist på flere måter.

– Idéen kommer opprinnelig fra Steinkjer, der bygartner Finn Rossing har gjort det til en årlig tradisjon å plante én tulipan for hver innbygger i byen. Idéen ble fanget opp av en beboer på Saupstad som tipset oss i områdeprogrammet. Enda et eksempel på at innbyggerne her bryr seg om plassen hvor de bor, sier programlederen.

Disse damene skulle plante opp mot undergangen til Huseby

Blomstring – år for år

  • 2018 var det første året aksjonen ble gjennomført. Nærmere 500 hobbygartnere satte ned om lag 15.000 blomsterløk rundt omkring i bydelen.
  • I 2019 fokuserte aksjonen på bievennlige blomster, i forbindelse med kunstprosjektet på Blisterhaugen. Om lag 24.000 blomsterløker ble satt ned, de fleste i sentrum.
  • I 2020 fortsatte Heimdal videregående tradisjonen, ved å sette ned rundt 4500 løk omkring skolen, og ved den nye Torgportalen ved Saupstad-torget.
En attraktiv og mangfoldig bydel i 2020

Dette er målet for utviklingsprogrammet Områdeløft Saupstad-Kolstad. Staten, fylket, kommunen, private aktører og innbyggerne i bydelen jobber sammen for å nå dette målet. Metoden vi bruker, kaller vi områderettet innsats. Les mer her.

Vi utvikler det fysiske området

Bydelen har de siste årene vært arena for mange nye offentlige byggeprosjekter. Vi hjelper utbyggerne med å få disse til å overlappe på gode måter, blant annet gjennom å jobbe med uteområder, infrastruktur og samferdsel.

Vi utvikler lokalsamfunnet

Bydelen rommer fra før store ressurser, gjennom frivilligheten og ildsjeler. Vi skaper nye muligheter gjennom å koble disse ressursene sammen med de offentlige investeringene.

Vi utvikler tjenestene

Mange offentlige tjenester holder til i bydelen, blant annet skoler, barnehager, helsestasjon og helsehus. Vi gjør det enklere å prøve ut nye måter å jobbe på, for de som jobber i de offentlige tjenestene.