Mini-park gir pusterom mellom parkeringsplassen og torget

Les mer

Løfter unge stemmer gjennom medvirkningsprosesser

Les mer

Farger og lys gjør gåturen hyggeligere

Les mer

Bydelsbiblioteket er pusset opp og utvidet, både inne og ute.

Les mer

Rullende infotorg for seniorer

Les mer

Idrettsintro ga mersmak hos de minste

Les mer

SKUR - Podkast med Saupstad-Kolstad ungdomsråd

SKUR – Episode 10: Hvor mange nye jakker trenger man, egentlig? Amie Grace og Live diskuterer bærekraftig mote.
Tre jenter står lent mot en murvegg
SKUR – Episode 12: Om ytringsfrihet, kjærlighet til en bydel og om å våge å tenke stort
SKUR – Episode 11 – Om kunst
SKUR – Episode 8: Ensomhet, sex, følelser, porno – og mye mer: «Helsesista» svarer!
SKUR – Episode 1: Hva er «norsk»?
SKUR – Episode 4: – Russegrupper er den største ekskluderinga, som er rett foran øynene våre
SKUR – Episode 6: Valg-spesial
SKUR – Episode 7: – Klimanyheter er nesten angstfremkallende
SKUR – Episode 2: Jentesuperhelter fra Kolstad
SKUR – Episode 5: Hvordan blir overgangen fra ungdomsskolen til videregående?
SKUR – Episode 9: Korona-spesial. Hør ungdommenes spørsmål til helsesykepleier Christine
SKUR – Episode 3: Jeg er avhengig av sosiale medier

Dalen park

Drømmen om en park i Dalen

I sju år har ungdomsrådet på Saupstad funnet gode løsninger for å realisere drømmen om Dalen aktivitetspark. I jakten på løsningene har de også funnet annen skatt – opplevelsen av at deres stemme teller.

2013: – Tenk om vi kunne bygd en stor park i Dalen?

– Hva om alle de som tror på fordommene om bydelen vår, hadde kommet hit og sett med egne øyne at det ikke stemmer? Jeg ønsker meg en stor park, sånn som de har på amerikansk film.

Stemmen til 13 år gamle Kine Grøtt er klokkeklar denne septemberdagen. Hun ser rundt seg på medelevene i klasserommet. Timen starta med at lærer Kristin Tinmannsvik skrev ordet fordommer på tavla, og gav ordet fritt. Som vanlig har diskusjonen vært livlig. Men nå blir det helt stille i klasserommet i noen sekunder.

Ingen av de fjorten ungdommene fra tiende trinn sier noe. Alle har vokst opp her– og har opplevd å få fordommene slengt etter seg: Åja, dere bor på sørsida. In the ghetto.

Flyfoto av dårlig opparbeidet grøntområde
FØR I TIDA: Friområdet i Dalen slik det så ut i 2008 – før idéen om aktivitetsparken dukka opp, og arbeidet kom i gang.
Fem ungdommer sitter rundt et bord og snakker om planer for parken
PLANENE KLARE: Julie, Mia Beatrice, Mehmet, Mirac og Meva i Saupstad-Kolstad ungdomsråd har møttes jevnlig for å videreutvikle idéene til Dalen aktivitetspark. Foto: Kari-Anne Aarvåg.

Alle ungdommene vet også at Kolstad er bedre stilt enn hva ryktene tilsier. De har flere ganger diskutert hva de sjøl kan gjøre med ryktene. Men en park? Dette er noe nytt. Sakte brer smilene seg i klasserommet. Valgfaglærer Kristin er den første som sier noe:

– Vet du hva? Det synes jeg er en fantastisk god idé. Finn fram papir og blyant – her tror jeg vi må tegne.

Ideene begynner å surre i lufta. Mens papir og skrivesaker fiskes opp fra vesker og skuffer, stikker Kristin seg ubemerka litt unna.

Ute på gangen slår hun på tråden til Ole Kristian Lundereng, leder for områdeprogrammet. – Om det kan være interesse for en ny bydelspark, initiert av ungdommene? Og ikke minst, kan det ordnes finansiering?

November 2013: – La oss prøve!

Noen uker seinere hersker det ei spent, lavmælt stemning over bordene på fritidsklubben Boxåpner på Saupstad. En måned har gått siden elevene tegna den første skissa til parken. Siden har den fått følge av flere. For anledninga er alle putta inn i en powerpointpresentasjon.

Kristin har invitert Ole Kristian til framvisning. Nå skal de fjorten ungdommene presentere idéene sine. Det skrapes med stoler og ordnes med hår. Så tar Kine sats: – Vi ønsker oss en park, som skal være for alle.

Tjue minutter senere er presentasjonen over. Ungdommene er spente på tilbakemeldinga. Har de lyktes med å få igjennom budskapet? Er det mulig å bare bygge sin egen park, går det virkelig an?

Ole Kristian er imponert. Han slår ut med hendene: – Jeg aner ikke, men jeg synes vi skal prøve! Hvis dere kan designe parken, kan vi prøve å skaffe penger til å bygge den. Deal? Det er såvisst en deal. Og ungdommene går i gang med oppdraget. Men hvordan skal parken egentlig bli?

Portrett av kvinne i refleksvest og regnjakke under åpningsarrangement i parken
PRIMUS MOTOR: Valgfagslærer i Demokrati i praksis på Huseby ungdomsskole, Kristin Tinmannsvik.
Barn og unge samlet rundt et lyssatt leikestativ.
VENTETID: Ungdomsrådet arrangerer lysfest for de yngre elevene underveis, mens de venter på at bygginga skal komme i gang på friområdet i Dalen.

– Dalen er skummel. Vi ønsker oss bedre belysning.
– Og ballbinger! Og skatepark!
– Hva med parkour? Må være noe for alle…
– En grillplass, så man kan ta med hele familien hit?
– Utendørsscene! Så kan vi ha konserter i Dalen.

Februar 2014: – Kanskje vi skal spørre naboene om hva de ønsker seg?

– Kanskje det er lurt at vi spør noen flere. Parken skal vel ikke bare være for ungdommer? spør Maria Postholm Mogstad. Hun har nettopp blitt valgt til første leder i Saupstad-Kolstad ungdomsråd.

– Rundt her bor det jo ulike folk, og den nye parken bør vel passe for så mange som mulig?

Det nikkes i klasserommet. Ungdommene bestemmer seg for å involvere nærmiljøet sitt i arbeidet. De sender ut spørreundersøkelser, inviterer medelever til ulike workshops, og spør naboene til Dalen hva de ønsker seg. Og de får svar. Masse svar.

Ungdommene innser at det er viktig å utforme parken sånn at den blir til glede for hele nabolaget. Utover høsten blir nye skisser blir til i valgfagstimene. Samtidig legger lærer Kristin merke til én ting til: at papp og lim snarest må konverteres til noe proffere hvis Dalen park skal ha en sjanse.

September 2014: – Vi må ha noe å slå i bordet med.

Ved hjelp av områdeløftmidler fra Husbanken leier hun inn et par landskapsarkitekter og noen lysdesignere. Sammen med dem tegner ungdommene parken, og resultatet blir en profesjonell prosjektplan for Dalen. Entusiasmen er til å ta og føle på.

– Men dere. Det er én ting vi ikke har tenkt på her, sier Kristin. – Vi har glemt å spørre de som eier grunnen, om vi får lov til å bygge en park der.

Ungdommene ruster ut en ekspedisjon på besøk til borettslaget, som krones med hell: De vil gjerne leie ut grunnen i femti år – dersom kommunen vil bygge parken. Og Kristin kan videreformidle nok en seier til områdeprogrammet, som har tatt saken videre til politisk behandling. Etter ei tid tikker det inn ei melding på Kristins mobil: Trondheimspolitikerne gir tommel opp for Dalen.

En skulptur heises ned fra en kranbil og over på et grøntområde
LANG REISE: Skulpturen Apekattastronautens innerste ønske landet omsider trygt i Dalen. (Foto: Kjersti Berg/Trondheim kommune.)
Unge artister rapper på en scene.
TREKKER I FLERE TRÅDER: Ungdomsrådet valgte sjøl underholdninga til åpningsshowet. Valget falt på det trønderske musikkollektivet VNMS med Gerald Ofori og BulmBoys.

2015: Trondheimspolitikerne bevilger sju millioner kroner til prosjektet.

Jubelen står i taket på møterommet. Ungdomsrådet feirer. Tenk, nå blir det park i Dalen! Deretter går de på planlegginga med ny giv. De neste månedene går med til å finpusse detaljene sammen med lysdesignerne og landskapsarkitektene. Ungdommene inviterer noen av de yngre elevene til ulike aktiviteter i Dalen, for at de også skal få et forhold til stedet.

Noen måneder seinere logger Kristin seg på nett under budsjettforhandingene – bare for sikkerhets skyld, for å se at alt går etter planen. Det er like før arbeidet skal ta til for alvor.

Først tror Kristin at hun har lest feil. Men tallenes tale er klar. Og sakte går det opp for henne at de sju millionene som politikerne tidligere har vedtatt å bruke på Dalen, strykes fra 2017-budsjettet.

2016: Trondheimspolitikerne trekker tilbake de sju millionene.

Det betyr null bydelspark. Kristin overleverer nyheten til ungdommene – det er såvisst ingen hyggelig førjulsgave. Det murres på ungdomsrådsmøtet denne desembertirsdagen.

– Typisk voksne, det var det jeg visste! De hører ikke på oss likevel.
– Ka gjør vi no da, Kristin? Kan vi gå til avisa? Kan vi snakke med politikerne, da?

Kristin lukker døra til møterommet, og forbereder seg på å ta imot frustrasjonene.

– Dokker. Slaget e itj tapt før vi har prøvd.

LES MER: – Politikerne stanser ny aktivitetspark (Adressa)

Ei uke senere samler et knippe inviterte Trondheimspolitikerne seg rundt møtebordet på biblioteket på Saupstad. Mehmet ønsker velkommen.

– Aller først, før vi går i gang: Smiiil! Han knipser et bilde av møtedeltakerne, og legger det ut på insta. Deretter blir han brått alvorlig.

– Hvorfor har dere trukket tilbake pengene nå, når dere hadde lovt at vi skulle få dem?

Nøyaktig hva som skjer etter dette møtet, har vi ikke full oversikt over. Vi ser for oss at det har vært flere oppheta diskusjoner på kammerset, over hele det politiske spekteret. Antakeligvis en ikke ubetydelig andel politisk tautrekking. Vi kan forestille oss telefoner, e-poster, mumling i gangene. Likevel er det kanskje like enkelt å forklare alt det som nå skjer, med ett enkelt faktum: Det er valgår i 2017.

Uansett kommer løsninga på problemet fra uventa hold – over det reviderte statsbudsjettet.

Skuffede ungdommer samlet på et kontor
SKUFFET: Ungdomsrådet trodde alt lå an til realiseringen av en aktivitetspark på Kolstad, men så stoppet politikerne planene. Fra venstre Maria Postholm Mogstad, Kine Storflor Grøtt, Samed Koca, Roza Bardakci, Kibele Tahtaci, Ali Reza Ahmadi, Tobias Hartweg, Gjermund Bungum Gorset, Memet Emil Tavukcu og Mia Beatrice Eide Wevang. (Foto: Hilde Skjesol / Adressa.)
En ungdom ca 15 år tar en selfie. I bakgrunnen er et møtebord med 18 personer rundt, både ungdom og voksne
POLITIKERGRILLING: Da Dalen park ble hengende i en tynn tråd, inviterte ungdommene Trondheimspolitikerne til dialogmøte.
Sju ungdommer og en minister i den nyåpna parken
TOPPEN OG GRASROTA: Ungdomsrådet med kommunal-, moderniserings- og bærekraftminister Nikolai Astrup under åpningsarrangementet

2017: Regjeringa øremerker seks millioner til Dalen.

Slått sammen med fem fra Husbanken, blir det totalt elleve millioner.
Ungdommene tror først ikke sine egne ører.

– Kødde du no, Kristin?
– E det virkelig sant?
– Hm… tørs vi å tro på det den hær gangen da?

Kristin beroliger ungdommene. Denne gangen blir det park.

LES MER: – Nå blir ungdomsrådets parkidé virkelighet (Trd2030)

– Ja, det tør vi. 100%.

Og så er det tid for å vente.

Og vente mer. For det skal anbudsrunder til, og kontraktstildelinger. Og riktige årstider for å sette i gang med bygginga. Det skal gå et par år, minst. Det går seint, synes ungdommene. Men det blir park – ingen tvil om det. De har gjort sin del av jobben, og planene er overlevert.

For å holde engasjementet levende, kjøpes det inn bordtennisbord og parkourstativ – som også skal være der når parken står ferdig. Underveis i ventinga lager de lysfest i Dalen, for å minne de yngre elevene på idéen. Og de har venta lenge når den neste virkelige milepælen kommer. Mia Beatriz har fått på seg en anleggshjelm, og klyver opp i gravemaskina som nettopp har kommet til friområdet i Dalen. Hun setter gravemaskinskuffa mot grusen.

2019: 21. juni tar ungdomsrådet det første spadetaket til den nye parken.

Deretter graves, støpes, hamres, planeres og plantes det i ganske nøyaktig ett år og to måneder. Aktivitetsparken tar form. Nabolaget følger nysgjerrig med på utviklinga av parkanlegget, som sakte reiser seg mellom fallende høstløv, nysnø og spirende gåsunger. Helt fram til en uvanlig mandag i september året etter – på dagen fjorten måneder etter det første spadetaket.

Blide voksne og ungdommer foran ei gravemaskin
FØRSTE SPADETAK: Mona Rise og Alzbeta Cepelkova fra Trondheim kommune, sammen med Nora Elise Hovin, Mia Beatrice Eide Vevang, Mirak Kucukcelik, Memet Emil Tavukcu og Nana-Nimo Oviasu fra ungdomsrådet. I tillegg ser vi Terje Svarva, med hund, fra Ringvegen borettslag, anleggsleder Atle Aaserud og byggleder Kent-Andre Rembraut. (Foto: Unni Skoglund.)
En blid kunstner holder en uformell tale foran ei lita folkemengde.
TOLKNING: Erik Pirolt forteller om idéen til kunstverket Humans, som statsråd Nikolai Astrup nettopp har avduket.

2020: 21. september åpner ungdomsrådet Dalen aktivitetspark.

Maria Postholm Mogstad kjenner at hun er tørr i munnen. Ved siden av henne i backstageteltet småtrikser brødrene Fagerli med hver sin fotball, mens gutta i musikkollektivet VMNS varmer opp til første låta. Snart skal de alle på scenen, for i dag er virkelig dagen. Etter sju år skal de endelig åpne Dalen park, og om få minutter er det hun som skal holde talen fra ungdomsrådet. Så kommer beskjeden fra sceneinngangen:

– Maria! Du er neste som skal på!

Og så har Dalen aktivitetspark rett og slett blitt virkelighet. I løpet av den neste timen synges, trikses, fortelles, takkes og avdukes det i Dalen. Politikere klipper snorer, journalister knipser bilder og de som vet, svarer på spørsmål.

Og mens de unge artistene spiller beats fra scenen, strømmer ungene i nabolaget til med sparkesykler og ball.

Midt i alt oppstyret finner noen av de eldste ungdommene fra ungdomsrådet hverandre på en benk.

– Dere! Jeg kan nesten ikke tro at parken står ferdig. Tenk at vi har tegna denne. Tenk på det. Mia tørker vekk en gledeståre fra øyekroken.

LES MER: – Det føles uvirkelig. Vi trodde ikke det ble noe av (Adressa)

– Når jeg tenker på alle rundene, med oppturer og nedturer… og alle workshopene hvor vi diskuterte hva som skulle være med i parken? Kanskje kan våre unger, til og med barnebarna våre, leike her. Det er så fint å tenke på.

En sparkesykkel med tre lattermilde unger på ruller forbi benken. De tre små passasjerene prøver å holde balansen sammen, samtidig som de styrer og tar i fart. Ungene ler og ler. Mehmet smiler.

– Det her har ikke bare vært enkelt. Jeg synes vi har vært utrolig tålmodige. Og når jeg ser rundt meg nå, så tenker jeg virkelig at vår stemme fikk telle her.

Mia Bjerkan (21) og Memet Tavukvcu (20) (Foto: Sindre Vartdal / Adressa.)

HVA:

Bydelspark på Saupstad-Kolstad

HVORDAN:

Utviklet gjennom medvirkningsprosesser etter idé fra ungdom i bydelen

HVEM:

Saupstad-Kolstad ungdomsråd // Husbanken // Ringvegen borettslag // Trondheim kommune

NÅR:

2013 – 2020

VIDEO:

Offisiell åpning av Dalen aktivitetspark
Medvirkningsprosesser i Dalen aktivitetspark

DYPDYKK:

Det føles uvirkelig. Vi trodde ikke det ble noe av – adressa.no
Ungdomsrådets park-idé blir virkelighet – Trd2030
Regjeringen berger Dalen aktivitetspark – adressa.no
Politikerne stanser ny aktivitetspark – adressa.no
Ønsker bydelspark i Dalen – Heimdalsbladet

Ungdommene ønsket seg en aktivitetspark med særpreg og identitet, og en møteplass på tvers av generasjoner – med spennende aktiviteter både sommer og vinter.

I aktivitetsparken finner du blant annet:

  • Volleyballbane
  • Lekeplass
  • Bordtennisbord
  • Møteplasser for piknik og grilling
  • Et lite skateområde
  • Scene
  • Ballbinge
  • Kunst og belysning
  • Bålplass

Idéprosjektet er finansiert med statlige områdemidler. Byggeprosjektet har en kostnadsramme på 24 millioner kroner, og bygginga av parken er finansiert av et spleiselag mellom staten, Trondheim kommune, Husbanken, Miljøpakken og Trondheim kommunes ordning Kunst i offentlige rom (KIOR).

Arbeidet med å utvikle Dalen aktivitetspark har stått sentralt i områdeprogrammets ungdomssatsing Ung borger og medvirker.

En attraktiv og mangfoldig bydel i 2020

Dette er målet for utviklingsprogrammet Områdeløft Saupstad-Kolstad. Staten, fylket, kommunen, private aktører og innbyggerne i bydelen jobber sammen for å nå dette målet. Metoden vi bruker, kaller vi områderettet innsats. Les mer her.

Vi utvikler det fysiske området

Bydelen har de siste årene vært arena for mange nye offentlige byggeprosjekter. Vi hjelper utbyggerne med å få disse til å overlappe på gode måter, blant annet gjennom å jobbe med uteområder, infrastruktur og samferdsel.

Vi utvikler lokalsamfunnet

Bydelen rommer fra før store ressurser, gjennom frivilligheten og ildsjeler. Vi skaper nye muligheter gjennom å koble disse ressursene sammen med de offentlige investeringene.

Vi utvikler tjenestene

Mange offentlige tjenester holder til i bydelen, blant annet skoler, barnehager, helsestasjon og helsehus. Vi gjør det enklere å prøve ut nye måter å jobbe på, for de som jobber i de offentlige tjenestene.